1 martie 2010

Viata, un joc


Viata este ceea ce traim, cum traim. Este un joc, cu succese si esecuri, cu provocari.
Viata este un joc, o calatorie in timp, o adevarata aventura, in care principalele personaje/ principalii jucatori suntem noi, oamenii.
Privita ca un joc, uneori de strategie, alteori de hazard si cateodata de trait la modul pasiv, viata ne ofera ansamblul de instrumente si parteneri de joaca dintre care noi alegem ce avem nevoie sau vrem pentru a fi fericiti.
Liberul arbitru ne ajuta sa alegem cu grija, bine sau nepotrivit aceste « elemente », astfel incat avem libertatea sa ne detasam de trecut, sa ne consumam prezentul si sa construim viitorul. Este alegerea noastra cum o facem, cat de mult ne implicam practic in viata noastra, daca depunem sau nu eforturi pentru acel « mai bine » la care aspiram cu totii sau privim detasat cum viata se desfasoara, lasandu-ne in asa zisa voie a sortii.
Aventura este provocare, pe care noi alegem cum sa o primim. Unii dintre noi ne stabilim prioritati, ne facem planuri, strategii. Uneori acestea au succes, alteori nu. Atunci intervine planul de rezerva in aceasta « calatorie » prin viata. Unii avem acest plan, altii ne pricepem sa ne reorientam, sau nu avem si nici nu ne facem planuri. Totul depinde de capacitatea si vointa noastra de a reusi, de a ne adapta, de a accepta schimbarile si de a gasi solutii dintre cele mai potrivite si intelepte pentru a ajunge acolo unde ne dorim.
Provocarea poate fi deopotriva si hazard. Poate chiar atunci cand nu ne asteptam, avem parte de acel noroc care ne scoate din impas. Alteori, ni se intampla exact ce nu ne doream sau ce nici nu gandeam. Viata are surprizele ei. Totusi suntem norocosi ca existam, ca suntem sanatosi si ca dispunem de sanse in viata.
Asa este viata, un joc teribil si interesant. Poate fi un joc puzzle in care noi avem rolul esential de alegere a pieselor potrivite pentru a crea « peisajul » dorit. Acest joc ne ofera oportunitati si invataminte pe care alegem sa le exploatam. Avem putere de decizie si asumare, de a interveni in propria viata prin schimbarea regulilor de joc. Regulile sunt nescrise si sunt valabile pentru noi toti, ne apartin in totalitate. Ceilalti nu ne sunt datori cu nimic din ceea ce nu simt, este la aprecierea fiecaruia ce imparte, ce ofera si ce primeste. Suntem datori fata de noi insine insa, sa ne traim viata frumos, sa fim corecti, sa multumim divinitatii si sa apreciem ceea ce avem si ce ni se ofera.
Poate realizam sau nu, dar in fiecare zi ne « jucam » de-a viata. Suntem jucatori. Castigam sau pierdem, trebuie sa mergem mai departe si sa mizam pe succes. Sa ne acordam si sa avem incredere. Sa vrem sa descoperim ce mai are nou pentru noi si sa ne folosim de ceea ce ne ofera, pentru fericire si implinire.