15 martie 2010

Daruirea, adevarata generozitate

Generozitatea reprezinta capacitatea noastra de a darui, ajutandu-i pe ceilalti, neconditionat.
Aceasta calitate nobila ne poate invata si determina sa oferim mult bine celorlalti, fara sa avem pretentia de a primi ceva in schimb, pur si simplu avem placerea de partea noastra si suntem fericiti sa daruim.
Multi dam din ceea ce avem celui de langa noi sau celui strain deopotriva, insa nu intotdeauna absolut total dezinteresat, macar o facem in ideea ca si acel cineva poate o va face pentru noi. Aici intervine si o anume doza de sacrificiu pe care suntem dispusi sa-l facem, fara a analiza daca pierdem, cu cat mai ramanem sau ce castigam.
A fi generos nu inseamna numai a oferi lucruri materiale (mancare, bani etc) dar si a darui iubire neconditionata. Inseamna a face anumite gesturi nobile fata de ceilalti, in special pentru cei ce au nevoie – a le oferi din timpul, rabdarea si resursele sufletului nostru, atunci cand acestia au adevarata nevoie; putem schimba viata si destinul celorlalti in bine si asta ne onoreaza si ne imbogateste sufletul.
A face un astfel de gest nu va ramane nerasplatit de catre divinitate, ni se poate intoarce atunci cand ne asteptam mai putin, fara a putea defini cand anume. Dar mai conteaza odata ce facem un lucru din suflet?
Multi dintre noi cadem usor prada avaritiei atunci cand vedem cat avem si cat mai putem avea din punct de vedere material, ceea ce ne poate determina sa vrem mai mult si mai mult, ignorand ca totul in viata se plateste, are o masura si o limita. Ne ia valul si ne lasam, constient sau nu, dominati.
A fi generos nu inseamna neaparat sa ai, ci mai degraba sa fii.
Ceea ce putem oferi nu sunt neaparat bani sau lucruri materiale, ci mai degraba reusim sa ajutam sufletul celorlalti prin ceea ce suntem si facem pentru ei.
Lucrurile materiale vin, pleaca, se construiesc, se consuma, apoi se pot face din nou. Cele sufletesti sunt valoroase prin faptul ca raman valabile in timp.
Un suflet ratacit si suferind nu se va linisti cu bani, la fel si o suferinta din dragoste.
Ce suntem capabili si dorim sa facem pentru celalalt este potentialul de generozitate pe care il avem la dispozitie, suntem noi.
Daruirea neconditionata inseamna adevarata generozitate si merita sa ne facem timp sa acordam importanta si atentia cuvenita binefacerii umane. Sau, pentru unii dintre noi, sa ne aducem aminte cine suntem pentru noi si ce putem fi pentru ceilalti.
Adevarata generozitate consta in a face bine celuilalt in primul rand pentru noi.
Un gest minor de generozitate poate genera un efect major extrem de benefic pentru noi si ceilalti.

A intelege adevarata generozitate ne lumineaza, ne face sa realizam ca nimic nu este prea putin si ca a fi generos nu implica o anumita ocazie ci se face oricand, neconditionat.
Adevarata generozitate din viitor consta in a oferi totul in prezent, facand un bine cuiva care poate nu va afla niciodata si asta….sa nu ne deranjeze.