10 martie 2010

Puterea exemplului: de dat sau de luat


Exemplul este ceea ce serveste drept model sau pentru a ilustra ceva, sau o persoana, care, prin calitatile sale, reprezinta un model de urmat pentru altii.
Multi dintre noi intalnim situatii in viata prin care, prin modul cum le percepem, lasam capacitatea noastra de discernamant sa faca alegerea daca se incadreaza in preferintele sau non-preferintele noastre. Astfel, avem un exemplu, pozitiv sau negativ. Cu cel pozitiv vrem sa ne asociem (daca reprezinta o persoana) iar cu cel negativ, dimpotriva.
Viata ne arata si puterea exemplului.
O persoana care ne place, pe care o admiram, care dovedeste gandire, judecati si actiuni in conformitate cu sistemul nostru de valori si in care, de ce nu, ne regasim intr-o oarecare masura, devine astfel un exemplu pentru noi.
O situatie din care am invatat ca era mai bine / mai rau sa facem sau nu un anumit lucru, poate insemna la fel, un exemplu.
Prin puterea exemplului ne raportam la persoane, lucruri, actiuni.
Noi insine putem deveni un exemplu pozitiv sau negativ pentru ceilalti. Sau doar putem fi perceputi in mod pozitiv sa negativ, mai ales atunci cand lasam la voia intamplarii actiunile noastre, desi avem controlul asupra propriei persoane.
Inevitabil, multi avem nevoie de modele umane, in special in mediul profesional, dar nu numai. Insa modelele umane creeaza legaturi emotionale, acea dependenta de ceilalti.
Foarte des se confunda exemplul, ca model uman, cu dependenta de acesta, dezvoltand atasamente inconstiente care ies la iveala in momentul in care apare o schimbare necesara si se constata dificultatea de a lua o decizie corecta, obiectiva, orientata eficient catre succesul personal.
Suntem exemple pentru unii, altii sunt modele pentru noi.
Calitatea de a fi un exemplu pentru ceilalti poate fi constienta, atunci cand acesta este obiectul nostru prin natura meseriei sau doar pentru ca asa dorim si ne simtim confortabil, sau poate fi inconstienta, prin impresia pe care o lasam celorlalti, prin felul nostru de a fi, fara sa ne gandim la asta.
In viata avem parte deseori de termeni de comparatie (vezi Nevoia de a avea termen de comparatie in viata noastra), important este cum facem selectia si ce invatam din asta.
Criteriile alegerii exemplului pe care dorim sa-l urmam sau pe care consideram sa-l luam in calcul, sau care doar ne atrage atentia, sunt subiective, in functie de convingerile noastre si sistemul de valori.
A alege cu grija insa face diferenta si ne ajuta sa evoluam. Astfel, devenim si noi exemple pozitive sau negative pentru cei din jur, generand efecte, asumat sau nu, ce ne altereaza sau ne imbunatatesc brand-ul personal.
Puterea exemplului tine de alegerile personale. Avem liber arbitru si suntem responsabili de a ne crea o imagine, de a crea doar o impresie sau de a da sau lua exemplu.