9 martie 2010

Autocunoasterea, o misiune speciala


Cine suntem? Suntem ce credem noi sau ce cred altii despre noi? Iata o provocare!
Autocunoasterea inseamna cunoastere de sine, este o misiune complicata, sau mai degraba complexa, dar nu imposibila. Este provocarea care ne poate oferi eliberarea sufletului si sansa de a fi noi insine, asumat.

Avem destinul in mainile noastre; avem posibilitatea de a ne crea propria viziune si certitudine despre ceea ce suntem. Alegem intre aceasta sansa si resemnare.
A descoperi cine suntem cu adevarat este o incursiune in propria viata si o auto-analiza despre sine. Este adevarat ca nu este usor, trebuie sa ne dorim asta si sa identificam totodata aceasta nevoie. Dar ne poate ajuta enorm in creionarea destinului si proiectarea in viitor, in scopul implinirii si evolutiei personale.
Rezultatul auto-analizei de sine poate fi surprinzator, putem descoperi ce calitati si defecte avem, din care alegem ce vrem sa pastram si sa fructificam si ce vrem sa « nu mai fim ». Este vindecare pentru suflet, doar fericirea si frumusetea porneste din interior, nu ? Este provocarea din noi.
Cine sunt si ce fac cu mine? Aceasta-i intrebarea…O intrebare dificila si interesanta in acelasi timp.
Insa stima de sine, o atentie acordata sinelui si o evaluare sincera, corecta, ne conduce spre clarificare si eliberare.
Autocunoasterea este un proces laborios, care se desfasoara in timp si care ne impune conditia de recunoastere, asumare si remodelare a propriei persoane. Prin derularea acestui proces, constient, obtinem efecte benefice atat pentru noi, cat si pentru ceilalti, practic ne putem schimba astfel viata, in bine. Printr-o alta abordare si prin redefinirea propriului univers.
Suntem unici, traim emotii diversificate, suntem autentici. Unicitatea o aflam/constientizam prin autocunoastere. Ne dezvoltam cariera, viata sociala, grupul de prieteni si relatia cu acestia; de ce sa nu ne dezvoltam si Eu-l? Prin asta, de fapt, putem avea succes in tot ceea ce inseamna viata: planul personal, familial, social, profesional, financiar. Putem calatori prin viata cautandu-ne, fara sa existe vreo competitie sau vreun deadline.
Pntru a avea capacitatea de a actiona/reactiona in viata noastra in asa fel incat sa folosim abordarea adecvata in momentul potrivit, la locul potrivit, e bine sa stim cine suntem, ce putem, ce nu putem, ce vrem si ce nu. Ne putem autodepasi prin rezultatele explorarii propriei fiinte si asta cu siguranta ne va onora.
« Cel care nu se cunoaste pe sine nu-si va implini destinul" - Confucius