19 februarie 2010

Viata, un permanent extemporal


E realitate.
Viata este ceea ce traim, cum traim, ce avem, ce putem avea, ce oferim dar si ce primim, este o provocare.Viata suntem noi si destinul nostru. Destin programat sau reprogramat. Destin acceptat sau creat cu mana noastra.Viata este ceea ce ni se intampla in timp ce noi ne distribuim energiile spre un scop sau altul, bun sau rau, in mod deliberat sau fortat, in mod corect sau nedrept.
Viata este totodata cel mai de pret dar de la Dumnezeu, pentru care suntem intr-o anumita masura recunoscatori sau nu. Cu care suntem de acord sau nu. Asupra caruia decidem in fiecare moment sau nu. Pe care ni-l asumam sau nu.
Viata ni se ofera gratis, noi trebuie doar sa o gestionam si sa ne folosim in mod destept de ea. Viata poate fi importanta pentru noi, indiferenta sau de cele mai multe ori inconstienta in raport cu valoarea sa. Valoarea vietii este implicita pentru un timp, apoi doar noi suntem cei care alegem ce valoare sa-i dam, sa ne-o facem mai buna sau mai putin buna, sa ne imprietenim cu ea sau sa fim impotriva ei…
Viata ne rezerva resurse, potential si surprize nebanuite. Este provocarea din noi. Este cea care ne da mereu extemporal – suntem pregatiti sa facem fata ? Aceasta este intrebarea la care, pentru a gasi un raspuns real si corect, trebuie sa ne cunoastem si sa stim ce vrem de ea, sa aflam cum putem rezona cu ea pentru a atrage acele energii pozitive de care avem nevoie pentru a ne implini.
Pentru noi toti, extemporalele vietii sunt de fapt lectiile de viata pe care le primim. Noi trebuie sa avem deschidere catre aceste provocari, sa le intelegem si sa ne folosim resursele, energiile, inteligenta pentru a lua ce este mai bun.
Unii dintre noi suntem deseori indignati sau suparati pe viata: «de ce mi se intampla mie asta?».
Multi dintre noi comitem zilnic greseli, prin modul cum gandim, cum ii judecam pe ceilalti, cum actionam sau prin ce suntem dispusi sa facem pentru a ajunge acolo unde vrem neaparat sa fim. Nu ca de cele mai multe ori nu ni le asumam, dar nici macar nu le constientizam, sau mai mult decat atat, le constientizam dar tocmai asta ne face sa ne simtim cool, mai tari decat ceilalti, ni se pare ca dominam si credem gresit ca asta ne poate onora. Astfel, unele femei se simt zane, smechere, iar barbatii deja cred ca sunt in extaz simtind parca cum le atarna ceva mai greu si mai valoros intre picioare in numar de doua...

Eronat ! Stai jos, nota 3 !

Acestea nu sunt sfaturi, sunt realitati, iar realitatea e uneori dura.
Trebuie sa intelegem ca suntem egali, avem aceleasi drepturi.
Ca daca avem un succes care ni se datoreaza sau nu, trebuie sa platim pentru asta : sa oferim si noi la randul nostru celorlalti.
Ca daca avem un esec, care ni se datoreaza sau nu, este de fapt o lectie, din care trebuie sa invatam ceva pentru a ne schimba in mai bine viata.
Ca daca ni se face un favor, trebuie sa-l returnam, sa ajutam si noi la randul nostru.
Ca daca ni se face o nedreptate, nu ar trebui sa avem timp sa cadem in capcana razbunarii si a rautatii, ci sa ne mobilizam sa depasim momentul si sa alegem ceva mai bun pentru noi; viata in acest caz, plateste in locul tau celui care ti-a provocat neplacerea ; tu trebuie sa te ocupi de tine, sa alegi altfel si sa inveti iertarea, pentru care, la randul tau vei fi rasplatit benefic tot de viata.
Cu alte cuvinte, viata poate fi « profesorul » care iti da si 10 daca ai invatat si esti bun, dar te lasa si corijent, daca faci rau.
De aici, alegem ce vrem sa fim in viata.
Iar din toate acestea, alegem sa invatam ce vrem si daca vrem.

De fapt, alegem viata pe care vrem sa o traim.