25 februarie 2010

Reflexoterapia – Metoda de prevenire si tratare a bolii

Reflexoterapia este o metoda de tratament veche de mii de ani (alaturi de acupunctura, presopunctura etc) manifestata prin masarea talpilor, palmelor sau capului, in zonele corespunzatoare punctelor de proiectie a diferitelor organe ale corpului, ea asociindu-se in mod obisnuit si cu presopunctura.

Principalul scop al reflexoterapiei, la fel ca si presopunctura, este eliminarea toxinelor si stimularea tuturor functiilor organismului, fiind eficiente la toate varstele si inofensive, INSA, se recomanda ca aceste tehnici sa fie practicata de specialisiti in reflexoterapie si nu de amatori.

Talpile si palmele - oglinda a corpului
Aceste proceduri ofera solutii pentru rezolvarea urmatoarelor disfunctii – sau afectiuni: insomnii, stres, migrene, oboseala, afectiuni ale vezicii biliare, tulburari endocrine, celulita, obezitate, constipatie, astm bronsic, infertilitate, impotenta, tulburari de menopauza, etc.Scopul reflexoterapiei este de a corecta cei trei factori negativi implicati in procesul de boala: congestia, inflamatia, tensiunea.Sedintele de reflexoterapie urmaresc in primul rand imbunatatirea circulatiei in organism si accelerarea eliminarii reziduriilor, astfel incat toxinele sa nu se mai acumuleze in concentratii daunatoare in ficat, rinichi sau intestin.
Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la baza corpului – de la picioare – pana in crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita spre sfarsitul secolului XIX de un american, dr. William.
Cand un punct de pe meridian este blocat, fluxul energetic scade sau se acumuleaza, iar in acel punct apare congestia. In timp, aceasta congestie se poate manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv.
Pe de alta parte, daca blocajul este indepartat prin sedinte de reflexoterapie, iar echilibrul adecvat si functia normala se restabilesc, procesul de autovindecare poate incepe, iar simptomele si durerea vor disparea.
Eficienta reflexoterapiei se bazeaza pe procesul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de autovindecare.
Daca priviti cele doua talpi (alaturate), puteti observa ca ele sunt o reprezentare exacta a corpului uman. Talpile reflecta intr-adevar conformatia corpului. Cei largi in spate vor avea talpi mai late de la articulatia halucelui la marginea extrema.
Oamenii inalti si slabi au talpi lungi si subtiri, cu degete lungi. Remarcati si curburile talpilor, care sunt asemanatoare cu curburile coloanei vertebrale. Din aceasta ilustratie puteti observa ca talpa dreapta guverneaza partea dreapta a corpului, iar talpa stanga pe cea stanga.
Daca alaturati cele doua talpi, veti avea un contur complet al corpului.
De exemplu, o batatura poate adesea reflecta o afectiune a gatului, iar o sensibilitate a punctelor reflexogene ale gatului, sa spunem pe partea dreapta, va fi semnificativ corelata cu o batatura pe aceeasi parte.
Ingrosarea pielii pe partea laterala a piciorului in zona punctelor reflexogene ale umerilor, semnaleaza adesea o afectiune a umarului. completare
Zonele reflexogene sunt puncte nervoase care se afla in legatura cu anumite parti din corp. Ele se gasesc raspandite pe toata suprafata corpului.
Prin masarea zonelor reflexogene, se poate obtine o irigare sanguina buna, atat a zonei reflexogene cat si a organismului dependent.