21 februarie 2010

Autocontrolul propriilor emotii – un bun dobandit valoros


Probabil multi dintre noi ne intrebam « ce este autocontrolul ? » sau « de ce sa ma controlez, vreau sa fiu asa cum sunt, nu sa ma abtin… » sau « ce sa fac ? asta e, m-a(m) enervat… » si multe alte dileme de gen care ne agita, desi, la o privire mai atenta sunt simple. Dar sunt si importante si ne afecteaza indubitabil.
In sensul general, larg, « Autocontrol » se compune din "auto" si "control" si reprezinta controlul asupra propriei persoane.
Insa daca ne gandim mai bine, ne dam seama (sau ar trebui) ca « autocontrolul » este de fapt o calitate pe care ne-o putem atribui cu conditia sa o si « practicam ». Suntem in stare de autocontrol in anumite situatii ?
Unii suntem mai impulsivi, caracteristica prin care mai putin castigam (intr-o conjunctura norocoasa) si mai degraba pierdem, negandindu-ne la consecinte. Aceste consecinte nu numai ca poate nu ni le dorim, dar odata ce se intampla, suntem cumva obligati sa le acceptam si mai mult, sa ni le si asumam – chestie destul de delicata si deopotriva surprinzatoare, de cele mai multe ori.
Astfel, iata ca autocontrolul se dobandeste, e la indemana noastra si nu e nevoie de concurenta prin care sa-l castigam, e gratis…
In prima faza trebuie sa aflam si sa stim cine suntem cu adevarat, de ce suntem in stare, care sunt defectele noastre mai presus de calitati (pe care le enumeram imediat, ca ne place, nu-i asa ?), cum ne manifestam fata de ceilalti sau anumite situatii, ce acceptam si ce ne asumam in functie de situatie, cum ne adaptam, cum stim sa traim victoriile sau succesul care ni se intampla si cum gestionam, ca apoi sa putem accepta esecul la nevoie…
Evident, sunt multe de spus, timpul zboara, lumea are un ritm din ce in ce mai alert, tocmai de aceea sa punctam cateva aspecte logice, foarte posibil sa fie considerate drept revelatii, chestii pe care le stim deja, dar fiindca nu ne-am acordat atentie propriei persoane (pierzandu-ne in cotidianul plin de superficialitate si lucruri minore care doar ni se par majore) nu le-am constientizat.
Cu totii avem o latura emotionala ca parte din sufletul nostru, pe care o lasam sa domine constient sau nu, mai mult sau mai putin, dar totodata dispunem si de inteligenta emotionala pe care o putem folosi in avantajul nostru.
Ne putem lovi zilnic in viata noastra de fel de fel de situatii :
- situatii de viata diverse, in care ni se face mila, ne doare sufletul, suferim pentru cei dragi sau punem suflet in ceea ce facem
- situatii de viata diverse, in care putem fi manipulati de ceilalti in folosul acestora, in care suntem convinsi voluntar sau involuntar de anumite pareri, opinii, sugestii etc, acestea generand o falsa impresie pentru noi cum ca trebuie sa gandim cu inima, lasand astfel emotionalul sa domine ratiunea
- situatii de viata diverse, in care trebuie, suntem nevoiti sau pur si simplu asa simtim, asa vrem sau doar gresim, sa tratam problemele emotionale rational si pe cele rationale emotional etc

Cum o fi mai bine ? poate va intrebati…
E mai bine asa cum simtim sa facem, sa gandim, sa reactionam…singurul amendament este sa gandim inainte de face sau a spune ceva, sa ne folosim inteligenta emotionala in mod corect, sa fim pregatiti pentru reactia pe care o avem (verbala, comportamentala etc) pentru a ne putea asuma toate acestea.
Asumarea ne confera liniste si armonie (in special sufleteasca), ne priveaza de stres, este in avantajul nostru, ne invata si ne pregateste pentru viitor, ne satisface si ne caleste, ne poate face mai puternici.
Autocontrolul se poate invata, se dobandeste si garanteaza linistea si chiar succesul in demersurile si actiunile noastre.
Nu reprezinta nicidecum o falsa impresie pe care o afisam celor din jur, ci face parte din noi, este decizia si alegerea noastra ; suntem ceea ce gandim si alegem ceea ce vrem sa fim ; suntem autentici, unici si diferiti, in diferite momente si intre noi.

Autocontrolul este deci o metoda simpla de a ne apara, de a alege modul in care dorim sa tratam o situatie, de a aplana/evita un conflict/situatie delicata, de a controla, domina si de a decide pana unde vrem sa mergem si cum – toate astea ne ajuta, ne educa, ne onoreaza.