26 februarie 2010

Scoala vietii


Scoala vietii este o sintagma ce desemneaza cunoasterea accesata prin intermediul experientelor din viata cotidiana.
De regula, scoala vietii este pusa in opozitie cu studiul institutional sau autodidact, cautand sa i se substituie in cazul lipsei ori precaritatii muncii intelectuale depuse.
Viata este privita ca o scoala, cu semestre/perioade faste sau mai putin faste, cu program non-stop, flexibil. Pauzele ni luam cand dorim, cand suntem treji sau cand visam.
Toate aceste experiente pe care ni le ofera viata suntem obligati sa le traim, cu suita aferenta de emotii, dezamagiri, impliniri sau dificultati in a alege incotro sa ne indreptam si cum sa facem sa ne fie mai bine.
Experientele pozitive sau negative pe care le traim, sunt lectii de viata. Din acestea este necesar sa invatam pentru a ne pregati sa primim cu mai multa seninatate si deschidere ceea ce va urma, adica viitorul.
Calea spre viitor avem dreptul sa o alegem, sa o schimbam radical sau doar sa o reorientam. Decizia ne apartine, iar consecintele sunt tot in puterea noastra. Avem deci controlul asupra propriei vieti.
Fie ca suntem constienti sau nu, cu totii traim si urmam aceasta scoala obligatorie, unii dintre noi suntem „studenti” silitori, altii mai putin, dar in final ne alegem cu aceste experiente ce reprezinta bogatia sufletului nostru.
Un suflet bogat poate fi un suflet implinit. Bogatia sufletului include bune si rele, concluzii si deznodaminte, pe care le putem impartasi sau nu celorlati. Atunci cand dam sfaturi, uneori vorbim din experienta proprie sau din experienta altora si avem argumente solide, alteori simtim nevoia sa ajutam in acest fel pe cineva fara sa ne gandim daca si noi am putea urma propriile sfaturi. Aici intervine capacitatea noastra de obiectivitate si/sau subiectivitate. Viata este obiectiva, dar noi de cele mai multe ori actionam/reactionam subiectiv, luandu-ne de bun rolul de victime, judecandu-i astfel pe ceilalti. Cand nu avem deschidere catre schimbare sau ne opunem, devenim usor victimele ei.
Avem totusi sansa sa fim corecti cu noi insine, pentru a putea fi corecti cu altii. Nu este usor sa fim capabili de aceasta performanta, dar macar o putem dobandi in timp, datorita experientelor de viata.
Viata este una singura, scoala vietii o urmam o singura data. Este considerata scurta, cand vorbim de cantitate. Un om care a trait o viata si isi face bilantul cu ce a realizat, ce a avut, ce a pierdut, ce a obtinut, cu ce a ramas si ce putea avea, realizeaza calitatea vietii sale.
Atunci cand ramanem „repetenti”, ni se ofera o alta sansa de a indrepta lucrurile, printr-o viata viitoare, insa nu stim asta acum si nici nu putem vizualiza acest aspect, fiind obiectul unei alte discutii (karma-dharma).
Scoala vietii nu ofera diplome ci ofera consecinte, starea necesara si conjuncturi (efecte) prin care putem obtine si lucruri materiale. Insa bogatia sufleteasca si investitia in noi sunt in final cele mai de pret.
La scoala vietii, tablou in care studentii suntem noi iar profesorii sunt viata cu lectiile de viata, liberul arbitru este cel care ne ofera libertatea de fi, a actiona, a reactiona si a gandi.
In ce fel procedam, tine de propriile noastre alegeri, important este sa invatam sa traim frumos, cu cat mai putine regrete si sa atingem gradul personal de satisfactie care ne poate face fericiti si impliniti.
Calatorie placuta prin viata sa avem!