25 februarie 2010

Terapia cu pietre calde – remediu antistres


Istoria terapiei cu pietre dateaza din 1933, cand Mary Nelson, o maseuza, s-a gandit sa foloseasca pietrele de bazalt care serveau la incalzirea saunei pentru a calma durerile resimtite dupa cateva ore de munca neintrerupta.
Sedinta de terapie cu pietre calde consta in masaj, care incepe dupa ungerea corpului cu ulei de lavanda (sau alte arome benefice organismului).
Acest masaj nu se realizeaza cu mainile, asa cum se intampla in cazul metodei traditionale, ci cu pietre calde, care pot fi de diferite marimi si se pot folosi intr-un numar destul de mare, pana la aproximativ 60. Textura pietrelor este una fina, alese cu sarg, chiar daca sunt de tip vulcanic, au culoarea gri-inchis si se incalzesc pana la 50 grade Celsius.
Aceasta temperatura nu prezinta pericolul de ardere a pielii, ci are rol de incalzire placuta a diverselor zone ale organismului :
-pietrele fixe se folosesc in zona punctelor de energie vitala localizate de-a lungul corpului nostru, denumite chakre ; acestea pot fi rotunde - folosite pentru brate, sau alungite - folosite pentru zona gatului
-cele mari, dar foarte fine, se folosesc pentru stern si coloana vertebrala, sau zona lombara
-cele medii ,se folosesc pentru masajul propriu-zis, care determina emanarea caldurii cu rol de relaxare a muschilor
Beneficiile terapiei cu pietre calde (se pot alterna si cu pietre reci) sunt numeroase si bine-venite pentru oricare dintre noi. Astfel, terapia cu pietre este un remediu antistres, creste randamentul la locul de munca, reda energia necesara, amelioreaza circulatia sangelui si metabolismul celular, faciliteaza detoxifierea organismului, ajuta la redobandirea somnului odihnitor si eficent conferind o stare de bine.
La finalul orei de masaj, trebuie sa bem multa apa, pentru a reface cantitatea de lichide si de saruri pierdute prin transpiratie.