21 februarie 2010

"NU" inseamna libertate...uneori


Ce este libertatea?
O definitie teoretica simpla a libertatii ar fi ca omul este liber atunci cand poate actiona in conformitate cu dorintele sale sau, in alte ordine de idei, in absenta coercitiei.
Practic, libertatea de care dispui tu ca om poate insemna subjugarea libertatii altuia, ceea ce nu ar fi corect. Democratia se ocupa cu punerea in prim-plan si respectarea drepturilor omului. Asta insemna libertate.
Dar uneori, noi oamenii, nu stim sa dispunem de aceasta libertate si abuzam de drepturile pe care le avem.
Nu cred ca poate cineva da o definitie clara asupra faptului de a fi liber. Este un drept natural cu care ne nastem. Punerea lui in practica, insa, necesita cunoasterea legilor si a constiintei de care dispunem oricum si de care n-ar fi rau sa tinem cont cateodata.
Cineva nu te poate priva de libertate, decat daca acesta a perceput acest concept gresit. In aceste cazuri cred ca ar trebui sa ne punem intrebarea daca nu cumva am exprimat-o noi gresit si atunci, ca urmare a acestui fapt masuri imediate ar trebui luate.
Libertatea nu e lene, ci intrebuintarea libera a timpului; alegerea muncii si a exercitiului; intr-un cuvant, a fi liber nu inseamna a nu face nimic, ci inseamna a fi singur stapan pe ceea ce faci si pe ceea ce nu faci.
Cu totii suntem oameni liberi, avem deci liber arbitru, alegem in deplina cunostinta de cauza ceea ce suntem, ceea ce facem, alegem sa ne asumam sau nu, alegem sa spunem « da » sau « nu ».
« NU » de cele mai multe ori inseamna libertatea de a fi intr-un fel sau altul, de a alege alta varianta...de a face o alegere mai buna.
« NU » poate fi si un act de curaj asumat.
Optiunea « NU » se poate invata si nu este niciodata prea tarziu pentru asta.