29 aprilie 2010

Vreau cutare...

Suntem oameni, avem calitati, defecte, ambitii. De multe ori ne dorim cu orice pret un anumit lucru. Aceste dorinte ale noastre, pentru care in anumite situatii, am face orice (am fi in stare sa tradam, sa ne cheltuim pana si banii de maine, sa mintim, sa dam pe acel « ceva » si ce avem mai de pret, sa renuntam la visurile noastre, sa ne abandonam pe noi insine etc), pot fi lucruri de care chiar avem nevoie pentru a ne completa, insa nu intotdeauna.
Exista nenumarate cazuri cand o persoana ar face pentru ceva orice si in rest, in viata sa, nu are de fapt nimic. Nu se poate lauda nici macar cu sufletul. Nici foarte sanatos nu este. Acesta este doar un scenariu, des intalnit in realitate.
Nu este un lucru rau sa ne dorim bani sau alte lucruri materiale, insa, atunci cand avem dificultati sau probleme reale, ne dam seama ca de fapt nu avem mai nimic, ca nu putem cumpara sanatatea cu bani (a trata cu bani o problema de sanatate nu inseamna ca trebuie sa uitam ca ceea ce a generat problema respectiva nu este deloc lipsit de importanta), iar implinirea sufleteasca trebuie desavarsita prin ceea ce ne place, prin ceea ce suntem si nu prin ceea ce avem ca bun material. Doar suntem mai bogati prin ceea ce putem fi… Lucrurile materiale pot veni ca si rod al calitatilor noastre, al potentialului nostru , ca o recompensa cu rolul de a completa valorificarea fiintei noastre.
Ceea ce putem realiza cu bani ar trebui sa ne implineasca cu adevarat si nu sa fie doar motiv de lauda printre semenii nostri, de exemplu. Poate fi si asta un argument pentru unii dintre noi, insa cu ceva mai multa atentie observam cat este de superficial si...temporar. Castigam mai degraba stima si respect de sine si din partea celorlalti, prin ceea ce suntem si putem fi.
Vrem multe lucruri, unele cu baza reala pe nevoi, altele doar pentru ca asa vrem si nici noi nu stim exact de ce. Poate nici nu avem un motiv anume, poate ca simtim nevoia de refugiu din fata greutatilor si a provocarilor vietii si alegem sa o facem prin excese materiale. Poate ceea ce vrem este intr-adevar o nevoie care ne satisface, cel putin pentru moment si suntem pregatiti sa obtinem asta prin orice mijloace.
Vrem mereu cate ceva, suntem obisnuiti sa vrem, e normal si perfect uman, insa importanta este identificarea reala a ceea ce vrem si mai ales de ce vrem. Astfel stim daca merita efortul, compromisul sau pretul platit pentru asta si putem evita frustrarea, nemultumirea sau regretul, cu asumare.
Cu siguranta suntem liberi sa alegem ceea ce dorim, ceea ce vrem si ceea ce ne implineste, pe moment sau pe termen mai lung. Ne-am conferi mult mai multa valoare reala daca, prin autocunoastere si acceptare de sine, alegem cu inteligenta, mentala sau emotionala, asumat.
Sa ne dorim deci tot ce e mai bun pentru noi cu adevarat si sa avem incredere in modul cum ne construim viata, frumos :-)