14 aprilie 2010

Sonoelastografia - metoda moderna neinvaziva pentru depistarea cancerului la san

Femeile care doresc să fie sigure că nu au tumori maligne la nivelul sânului pot să apeleze la o investigaţie ecografică de ultimă oră, disponibilă în mai multe judeţe.

Până nu demult, femeile care descopereau noduli la sân erau sfătuite de cele mai multe ori de medici să facă o mamografie. Acum există şi varianta investigării cu sonoelastografia, o metodă ecografică ce poate diferenţia cu o acurateţe de 90% tumorile maligne (canceroase) de cele benigne (necanceroase).

Investigaţia identifică inclusiv tumori de dimensiuni mici, sub un centimetru, ceea ce ajută la diagnosticarea precoce a cancerului mamar şi creşte rata de vindecare a bolii. Astfel de aparate se găsesc deja în Capitală, dar şi în Cluj, Craiova şi Târgovişte.

Investigaţie complementară
Sonoelastografia este o metodă de examinare complementară mamografiei, ecografiei bidimensionale sau examenului Doppler.

„Sonoelastograful poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţie”, explică Ioan Stoian, medic primar obstetrică- ginecologie la Centrul Medical „Gynecoland” din Capitală.

De regulă, investigaţia durează 15 minute, dar atunci când apare o tumoare se poate prelungi. De cele mai multe ori, rezultatele sunt interpretate de medici imediat după încheierea procedurii.

Pentru realizarea investigaţiei medicii folosesc o sondă specială pentru scanarea sânului.

Rezultatul examinării e interpretat în funcţie de o scală de culori, de la roşu până la albastru, care e numerotată de la unu la cinci, în funcţie de gravitatea bolii.
„Culoarea roşie indică o elasticitate mare a sânului. O tumoare cu elasticitate scăzută înseam nă cancer, iar culoarea pre do mi nantă va fi albastru intens”, mai spune medicul Ioan Stoian.

Tumorile canceroase se identifică şi prin măsurarea ţesuturilor de la nivelul sânilor. Tumorile canceroase au în peste 80% din cazuri o elasticitate scăzută, ţesuturile afectate fiind mai dure decât cele sănătoase. Sonoelastograful măsoară elasticitatea ţesutului afectat şi o compară cu cea a ţesutului din jur sau a unor tumori benigne, iar în urma testării se poate spune dacă e sau nu cancer, cu o acurateţe de 90%.

Unul dintre avantajele acestei investigaţii e lipsa durerii. În plus, e non-invazivă, sânul nu e iradiat şi procedura nu are efecte secundare. Analiza costă 150 de lei şi nu e decontată prin casa de asigurări.

Recomandată o dată pe an
Pacientelor sănătoase li se recomandă să repete analiza la un interval de un an. „Astfel, atât medicii, cât şi pacienţii pot observa modificările ţesutului mamar, urmărind evoluţia unei tumori”, mai spune medicul Ioan Stoian.

Procedura nu are contraindicaţii şi poate fi făcută la orice vârstă, chiar şi de femeile care au făcut infarct sau au boli cardiovasculare. „Pot face investigaţia şi fetiţele cărora abia au început să le crească sânii. Multe tumori se dezvoltă la vârste fragede”, adaugă medicul ginecolog.

UTIL - Unde sunt astfel de aparate

* Clinica GYNECOLAND Bucureşti (dr. Ioan Stoian), telefon 021.337.29.53, 021.336.43.73. Analiza costă 150 de lei.
* Clinica ELITE Bucureşti (dr. Stefan Voiculescu), telefon 021.233.97.76. Investigaţia costă între 220 şi 240 de lei la ambii sâni. În preţ sunt incluse pozele şi interpretarea.
* Clinica MEDIMAGES Cluj-Napoca (dr. Angelica Chiorean), telefon 0264.440.992. Costă 150 de lei analiza bilaterală plus axilă.
* Centrul Medical PROMED SYSTEMS Târgovişte (dr. Silviu Predoi), telefon 0245.620.088. Analiza la ambii sâni costă 220 de lei.
* Policlinica ELGA Craiova (dr. Carmen Gogosanu), telefon 0251.415.780. În acest loc, analiza va fi disponibilă peste o lună.

Sursa: http://www.infonews.ro/stire/504848-sonoelastograful-gaseste-cancerul.html