28 octombrie 2012

Maestrul Chiron


Descoperit in 1977 si stabilit ca planeta minora, asteroidul Chiron are o semnificatie importanta si puternica, atat in mitologie, cat si in astrologie, insa manifestata subtil in calea noastra spre evolutie spirituala.
Din punct de vedere astronomic, in tranzitul sau, Chiron are nevoie de aproximativ 51 de ani pentru parcurgerea celor 12 zodii si petrece astfel, in medie, aproximativ 4 ani intr-un anumit semn zodiacal, pe un traseu neuniform si atipic.In prezent, Chiron se afla in Pesti pana in 2018, insa la momentul nasterii fiecaruia dintre noi se afla intr-o anumita zodie si casa/sector al vietii noastre, amprentandu-ne astfel evolutia.
In mitologie, Chiron il reprezenta pe fiul lui Cronos (Saturn), simbolizand centaurul (jumatate om, jumatate animal), crescut de zei, de la care a invatat vindecarea prin remedii naturiste si stabilirea echilibrului interior prin resurse energetice si informationale. Prin generozitate si altruism, Chiron se dedica vietii celorlalti si astfel isi alina propria suferinta.
In viziune astrologica, fiind amplasat intre Saturn si Uranus, Chiron preia energiile si influentele celor doua planete grele intr-o combinatie autentica, subtila si esentiala pentru viata si evolutia noastra. Imbina armonios limitarile cu progresul, conventiile si nonconformismul, restrictiile cu libertatea, lucrurile care trebuie cu cele pe care le dorim si face ca nevoia de evolutie spirituala sa fie pe cat de subtila, pe atat de constienta la unii dintre noi. Ca intermediar intre evolutie si revolutie, Chiron identifica un punct in noi in care pur simplu nu suntem nici pentru si nici impotriva a ceea ce cunoastem, ci doar simtim aparte si evoluam in propria maniera.
Simbolizand simbioza dintre trecut, prezent si viitor, Chiron ne ofera indrumarea catre ceea ce trebuie sa intelegem pentru a exista, actionand ca un ghid catre depasirea blocajelor si favorizarea implinirii spirituale. Astfel, zodia in care se afla Chiron in astrograma natala vorbeste despre ceea ce ne blocheaza, despre ceea ce ne poate impiedica sa obtinem echilibrul interior, iar casa in care se afla indica sectorul in care trebuie sa aiba loc vindecarea, autovindecarea sau progresul spiritual. Acestea ies la suprafata in timpul tranzitelor in functie de aspectele pe care Chiron le genereaza in legatura sa cu celelalte planete. Se cere asumarea responsabilitatilor pentru eventualele probleme, blocaje sau neputinte pe care le avem la un moment dat si, in acelasi timp, avem parte de toleranta in rezolvarea acestora, cu conditia constientizarii si actionarii in directia implinirii si a evolutiei.
In miscare retrograda, Chiron ne atentioneaza asupra a ceea ce nu am asimilat prin experienta ca evolutie. Solicita astfel actiune, indruma subtil, dar sigur spre reglaje spirituale, fara teorii, fara scuze, ci prin fapte concrete. Este o lectie de viata cu momente de cotitura, in care lucrurile vor evolua altfel decat pana atunci si in care putem decide cat de favorabila ne va fi calea vietii, in functie de ceea ce intelegem de la viata.
Interpretarea individuala a lui Chiron trebuie sa tina cont si de celelalte aspecte din horoscopul personal pentru o intelelegere complexa si completa a sansei si caii de evolutie. In mod particular, Chiron reprezinta necesitatea descoperirii evolutiei spirituale in functie de casa/sectorul de viata in care se afla pentru fiecare dintre noi:
Chiron in Berbec/casa 1: prin valorificarea propriei persoane si personalitati, prin autocontrolul impulsivitatii.
Chiron in Taur/casa a 2-a: prin generozitatea de a oferi din ceea ce avem celorlalti, in special la nivel informational si spiritual si mai putin material.
Chiron in Gemeni/casa a 3-a: prin dedicare si impartasirea a ceea ce stim si cunoastem celorlalti, contribuind la invatarea si educarea celorlalti.
Chiron in Rac/casa a 4-a: prin insusirea valorilor spiritual, prin intermediul familiei, valori care sa ne confere incredere in sine si echilibru emotional.
Chiron in Leu /casa a 5-a: prin creativitate exprimata concret si ghidarea relatiilor cu copiii catre evolutie spirituala prin educatie, motivare si indrumare.
Chiron in Fecioara/casa a 6-a: prin alegerea unei activitati de vindecare a celorlalti, prin smerenie si o conduita de viata sanatoasa, echilibrata si corecta.
Chiron in Balanta/casa a 7-a: prin relatii parteneriale personale si profesionale in cadrul carora ne sunt servite anumite lectii de viata cu scop de vindecare si evolutie spirirtuala.
Chiron in Scorpion/casa a 8-a: prin aprofundarea secretelor si a misterelor, a stiintelor vietii si a mortii, pentru intelegerea profunda a ceea ce primim pentru evolutie.
Chiron in Sagetator/casa a 9-a: prin configurarea unui sistem de principii si valori de viata spirirtuale intr-o lume in care latura materiala domina.
Chiron in Capricorn/casa a 10-a: prin indrumare spiritual, prin desavarsire in cariera si statut social, prin experiente statutare expuse si urmarea unui ghid spiritual sau devenirea unuia.
Chiron in Varsator/casa a 11-a: prin prieteni si sustinatori, prin actiuni caritabile si de binefacere in cadrul unor asocieri, organizatii.
Chiron in Pesti/casa a 12-a: prin introspectii in scopul determinarii si intelegerii profunde a cauzelor subtile ale bolilor si a neregulilor vietii, descoperind esenta ascunsa a sufletului.

Radu Beligan – dovada vie a rolului lui Chiron in viata unui om

Nascut la 14.decembrie.1918, autentic si definitor pentru societatea si cultura romaneasca, transpusa de-a lungul mai multor generatii, in slujba publicului, ca stil de viata si de traire sufleteasca.
“Radu Beligan este un artist in arta de a trai – de a trai pe scena. El a stiut sa imbine perfect reflexia vigilenta a talentului (cadou primit de ziua nasterii) cu adancimile sufletului” – Razvan Vasilescu.
Cateva dintre rolurile sale celebre au fost din dramaturgia romaneasca (Caragiale, Delavrancea, Camil Petrescu, Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Sebastian, Ciprian, Baranga, Mirodan), dar si straina (Shakespeare, Goldoni, Gogol, Cehov, Shaw, Gorki, Camus, Jules Romains, Ionescu, Anouilh, Jean Claude Brisville, Durenmatt, Eduardo de Filipo, Albee, Shaffer, Susskind, Neil Simon, Umberto Eco).Sagetator (optimist, vizionar, filosof, cu simtul dreptatii, adaptabil) cu Chiron in Pesti (vindecare prin sacrificiu, dedicare, ghid si indrumator al artei/culturii si al oamenilor, alaturi de oameni, inspirat de oameni pentru oameni, abandonarea sufletului celorlalti), stellium de planete personale in Sagetator (farmec, magnetism, placut, frumusete sufleteasca), Jupiter in Rac conjunct cu Pluto (mesaje transmise cu scop, educare, energie puternica, implinire prin familia alcatuita din oamenii in slujba carora isi traieste viata, emotii puternice, sensibilitate, intuitie), Saturn in Leu (dedicare pentru un scop nobil sufletului sau, facand ceea ce ii place, abandonandu-se si vindecandu-se pe sine, intelegand foarte bine calea de urmat in aceasta viata, incarcata din vietile anterioare). Viata i-a aratat calea de “slujitor” al teatrului romanesc, de indrumator, ghid si viziune redata atat de bine, ca nimeni altcineva, in arta, cinematografie si cultura in general (Soare in conjunctie larga cu Nodul Nord, in Sagetator), iar maestrul Radu Beligan a simtit, a acceptat si s-a “complacut” (Chiron in Pesti) urmandu-si calea potrivita, impartasind, la un moment dat, din talentul, resursele si secretele sale celorlalti. Exact acest lucru i-a adus bucurie, emotie, inspiratie, longevitate, recunoastere si recunostinta in sufletul sau.
Saturn in Leu in raport de inconjunctie cu Chiron in Pesti arata “reglajul” sau ceea ce trebuie corectat in aceasta viata, pentru longevitate prin implinire sufleteasca. Punerea in slujba altora prin ceea ce este si poate fi, prin dezvoltare si demonstrarea talentului si a abilitatilor multiple (actor complex: teatru, film, radio) este cea mai potrivita corectie a vietii actuale pentru evolutie.
Cuvintele sale, pline de talc si profunzime (a studiat la Facultatea de drept si filosofie), transmise simplu si totodata atat de misterios si complex ca” misca” suflete, spun si intaresc misiunea sa data de Chiron in Pesti.
Momentele importante din viata si cariera sa sunt consecinte ale unor tranzite marcante printre care Chiron are un rol aparte, care confera certitudinea implinirii prin sacrificiu.

1937 – studiaza Dreptul si Filosofia la Bucuresti, iar in 1938 a absolvit Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti; o perioada importanta cu aspecte importante intre 1937-1938: Saturn in tranzit peste Chiron natal in Pesti, depasind cu cateva luni in urma inconjuctia cu Saturn natal, Nodul Nord in tranzit peste Nodul Nord natal si conjunctia Jupiter-Marte in Capricorn arata ca nu toate studiile vor fi transpuse in cariera, ci doar acelea care permit dezvoltarea personala prin abilitati/talente native/resurse interioare surprinzatoare, insa neeexploatate inca (Uranus in Taur peste Luna natala).

In 14.decembrie.1937, de ziua sa de nastere: Saturn in tranzit peste Chiron natal la grad 28 perfect si in trigon perfectat cu Pluto in tranzit prin Rac, Jupiter in tranzit peste Marte in Capricorn, Uranus in tranzit peste Marte in Varsator, la grad perfect. De asemenea, Chiron in tranzit prin Gemeni la gradul 28 in sextil perfectat cu Saturn natal in Leu.
1955 – debuteaza ca regizor de teatru in piesa “Doctor fara voie”, continuand acest rol in multe piese: Ascendentul in tranzit peste Chiron natal in trigon cu Uranus in Rac justifica gradul de noutate in cariera sa prin asumarea si performanta rolului de indrumator al celorlalti, ghidarea actorilor in meserie si in viata (cati actori nu recunosc “scoala si arta insusite de la Radu Beligan”?), stellium de planete personale in Leu in tranzit peste Saturn natal si in trigon cu planetele personale natale (Jupiter in tranzit prin Leu in trigon cu Nodul Nord natal in Sagetator la grad perfect).

1969 – este numit Director al Teatrului National Bucuresti: Ascendent conjunct cu Chiron in tranzit peste Chiron natal in Pesti, conjunctie Jupiter-Uranus in Balanta, conjunctie Soarelui in tranzit cu Saturn natal si conjunctia Saturn in tranzit peste Luna natala in Taur demonstreaza impreuna cu aspectele pe care aceastea le fac, atat responsabilitati si volum de munca, cat si recunoasterea potentialului si a calitatilor de conducator si lider pentru oameni si arta.

In 27.03.2011, primeste o stea pe ”Walk of Fame”: conjunctia Soare-Uranus-Marte in tranzit peste Chiron natal, Mercur in tranzit in aspect de trigon cu Nodul Nord in tranzit, conjunct, la randul sau, cu Mercur-Venus natal si in trigon cu Saturn natal sunt doar cateva dovezi ca dupa o viata si o cariera in care si-a urmat cu demnitate si dorinta calea, acum devine steaua Romaniei ce vesnic va exista in mijlocul celei mai mari industrii cinematografice din intreaga lume, alaturi de cei mai prestigiosi actori ai lumii. S-a confirmat practic un statut dovedit si recunoscut. Chiron era in sextil cu Mercur-Venus natal si in conjunctie cu Venus-Neptun in Pesti-Varsator. Totusi, parca in sufletul sau ar fi mai multa fericire daca ar avea ocazia sa continue la nesfarsit… (Soare in tranzit in cuadratura cu Jupiter natal).
O definitie frumoasa a fericirii spune ca ea este acel lucru care nu exista si care, intr-o zi, inceteaza sa existe. RADU BELIGAN a avut vocatia fericirii – sau, mai bine zis, a bucuriei. Bucuria, fireste, e altceva decat placerea. Spre deosebire de cea din urma, ea poate prelua si tristetile omului. Iar una dintre cele mai importante surse ale acestei bucurii a fost pentru Radu Beligan, cultura” - Razvan Vasilescu (www.radubeligan.ro)


Multumim, maestre!